LibGuides: Database Subjects: Scandinavian studies

Scandinavian studies

Arkiv for Dansk Litteratur This link opens in a new window Websted for den klassiske danske litteratur. ADL giver mulighed for at studere forfatternes tekster, som her bringes i en integreret sammenhæng med det litteraturhistoriske og det dokumentariske aspekt. Samtlige forfattere portrætteres af eksperter med specialviden inden for det enkelte forfatterskab. Alle tidsaldre er repræsenteret, fra 1100-tallets Saxo og op til 1931, med Georg Brandes og Thøger Larsen som nogle af de nyeste forfattere.
Bibliografi over norsk litteraturforsking This link opens in a new window Referansar til bøker, hovudoppgåver frå norske universitet og Bibliotekstudia ved Høgskolen i Oslo (tidlegare Statens bibliotek(høg)skole, Statens bibliotek- og informasjonshøgskole), artiklar i bøker, årbøker og tidsskrift, forord og etterord i tekstutgåver - i hovudsak utgjevne i Noreg, men også ein del i utlandet - 1965-
Bokmål-nynorskordboka This link opens in a new window Ordbog over nynorske ord og norsk bokmål
Dansk Litteraturs Historie This link opens in a new window Hensigten med Dansk Litteraturs Historie er at fremstille Danmarks litteratur fra middelalder til nutid på en tilgængelig måde, så den interesserede læser kan danne sig et overblik, blive oplyst om vigtige forfatterskabers udvikling, få indsigt i litteraturens hovedværker og se den indsat i en både historisk og kulturhistorisk ramme, der peger ud over det lokale.
Den Danske Forskningsdatabase This link opens in a new window NORA – Danish Research Portal – A pilot database with local data on Danish research. Data has been curated and provided by Danish research institutions. This early Alpha-release should be used with great care. Only a few institutions are currently included and a number of issues were discovered in the transfer of data from their local systems to the portal. These have now been corrected in collaboration with the software vendor and will be made available in the early March Pure software update, version 5.23.1. As soon as the institutions install this update, we may move forward towards a representative beta-release.
Den Danske Ordbog This link opens in a new window Den Danske Ordbog (DDO) er med sine næsten 100.000 opslagsord og 12.500 faste udtryk den mest omfattende ordbog over moderne dansk. Den giver besked om ordenes stavning, bøjning, udtale, betydninger, sprogbrug, grammatik, faste udtryk og orddannelse.
Diplomatarium Danicum 789-1450 This link opens in a new window Diplomer, dvs. retsstiftende dokumenter vedrørende Danmark i middelalderen. Tekster på latin, middelnedertysk eller gammeldansk, med oversættelser.
Finlandssvensk Ordbok This link opens in a new window Netudgave af Finlandssvensk Ordbok fra 2008. Ordbogen indeholder cirka 2550 finlandismer og giver anbefalinger om hvilke, der bør undgås og hvilke, der kan accepteres i saglige og objektive tekster. Derudover er der også udtalemåder af ord, som ikke udtales efter almindelige svenske udtaleregler.
Gammeldansk Ordbog This link opens in a new window Gammeldansk Ordbog er en videnskabelig ordbog over middelalderens danske sprog. Den dækker perioden fra ca. 1100 til 1515, altså næsten halvdelen af den periode, hvor vi har kilder på dansk.
Gyldendals røde ordbøger This link opens in a new window Gyldendals Røde Ordbøger giver online adgang til en lang række af Gyldendals velkendte ordbøger via Ordbogen.com
Access for SDU employees and students only. No access for hospital employees.
Herman Bangs breve This link opens in a new window Elektronisk og søgbar udgave af Herman Bangs breve mm. til og fra Peter og Betty Nansen med realkommentarer og noter, udgivet af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab
Holbergordbogen This link opens in a new window Holbergordbogen beskriver hele Holbergs danske ordforråd og registrerer det enkelte ords betydninger, dets bøjningsformer samt de sammensætninger og faste forbindelser hvori det indgår.
Infomedia This link opens in a new window Infomedias Mediearkiv er Danmarks største online mediearkiv, som giver adgang til millioner af artikler fra landets vigtigste medier tilbage til 1990 og frem til i dag. Infomedia opdateres dagligt med alle landsdækkende dagblade, alle regionale og lokale dagblade, lokale ugeaviser, fagblade og magasiner, nyhedsbureauer, webmedier og radio- og tv-udsendelser.
Access for SDU employees and students only. No access for hospital employees.
ISLEX This link opens in a new window ISLEX er en tværnordisk, flersproget onlineordbog med islandsk som kildesprog og svensk, norsk bokmål, nynorsk, dansk og færøsk som målsprog. Den indeholder ca. 50.000 opslagsord og deres oversættelse. Ordbogen dækker moderne islandsk sprog, med særlig vægt på at repræsentere et mangfoldigt udvalg af kollokationer, idiomer og eksempler med tilhørende oversættelser til målsprogene
Jens Baggesens dagbøger This link opens in a new window Webudgivelse af Jens Baggesens dagbøger i deres helhed som digital faksimile og med den nummerering og dermed den (grundlæggende kronologiske) rækkefølge, som blev valgt ved indbindingen af de enkelte dagbøger og dagbogsfragmenter. Tilgængelig via Det Kgl. Bibliotek
Kalkars Ordbog. Ordbog til det ældre danske Sprog This link opens in a new window Hele Otto Kalkars fem bind tykke Ordbog til det ældre danske Sprog (1300-1700) ligger nu for første gang på nettet. Ordbogens to tillæg er indarbejdet på linje med de oprindelige bind, og søgemulighederne gør det langt nemmere at bruge online versionen end den trykte ordbog.
KorpusDK This link opens in a new window KorpusDK giver mulighed for at undersøge sprogbrugen i et stort antal danske tekster, i alt 56 millioner ord. Teksterne er specielt behandlet med henblik på sproglige undersøgelser. Sammen med et stærkt søgeværktøj betyder det at man kan søge meget præcist efter eksempler på bestemte udtryk
Linguistics Collection (Proquest) This link opens in a new window This collection combines Linguistics and Language Behavior Abstracts (LLBA), the leading index for linguistics, with full-text for many titles. It covers all aspects of the study of language including phonetics, phonology, morphology, syntax, and semantics.
Access for SDU employees and students only. No access for hospital employees.
Linguistics Database (Proquest) This link opens in a new window This database includes full-text journals and other sources in linguistics, including many titles indexed in Linguistics and Language Behavior Abstracts (LLBA). It covers all aspects of the study of language including phonetics, phonology, morphology, syntax and semantics
Access for SDU employees and students only. No access for hospital employees.
Litteraturbanken This link opens in a new window E-bogsbase for klassisk svensk skønlitteratur og litteraturforskning. Den rummer desuden præsentationer af særlige litterære genrer og temaer, generelle introduktioner til enkelte forfattere og værker, væsentlige svenske oversættelser fra andre sprog og moderne faglitteratur. Alt sammen i pålidelige tekstkritiske udgaver. Opdateres løbende.
Litteraturleksikon This link opens in a new window Samfundslitteraturs Litteraturleksikon er et digitalt opslagsværk, der forklarer centrale begreber, metoder, fænomener og genrer inden for litteraturen. Leksikonet giver læseren et overblik over det litteraturvidenskabelige felt og forskningsbaserede opslag med litteraturhenvisninger og forslag til videre læsning. Leksikonet er skrevet og redigeret af fremtrædende faglige specialister, og det opdateres løbende. Opslagene dækker både klassiske emner og nye tendenser fra litteraturforskningen. Fra Middelalderens litteratur over parabase og enjambement til performativ biografisme og kognitiv litteraturdidaktik.
Ludvig Holbergs Skrifter This link opens in a new window Ludvig Holbergs omfattende forfatterskab nu i en digital og såkaldt tekstkritisk udgave. Der er tale om en monumental udgivelse, som henvender sig til alle der holder af litteratur. Med denne udgave er Holbergs samlede forfatterskab for første gang digitalt tilgængeligt. Teksterne er søgbare og udstyret med indledninger, tekstkritiske noter og faksimiler af førsteudgaverne.
Mediestream This link opens in a new window No walk-in use. Mediestream indeholder streaming af radio- og tv-udsendelser sendt på danske kanaler fra 2005 til nu samt reklamefilm fra perioden 1954-2005. Indholdet er unikt, da vi bl.a. giver adgang til hele sendeflader fra DR1, DR2, TV2, TV2 News, P1, P3 og P4 og ikke blot enkelte udsendelser. Desuden er det muligt både at søge på tværs af tv, radio og reklamefilm, men også at fordybe sig i en af samlingerne.
Access for SDU employees and students only. No access for hospital employees.
MLA International Bibliography (Ebsco) This link opens in a new window MLA International Bibliography offers a detailed bibliography of journal articles, books and dissertations. Subjects consist of literature, language and linguistics, folklore, literary theory & criticism, and dramatic arts, as well as the historical aspects of printing and publishing.
Moths Ordbog This link opens in a new window Moths Ordbog er enestående for sin tid, også i internationalt perspektiv. Den registrerer nemlig almindelige menneskers daglige talesprog. Ingen danske ord var for sjældne eller for sjofle til at komme med i ordbogen. Det var vigtigt for Moth at belyse det enkelte ords udtale, bøjning og brug, især i faste vendinger.
Nasjonalbiblioteket This link opens in a new window Det norske Nasjonalbiblioteks samling af digitaliserede norsk skønlitteratur, artikler om norsk litteratur og teater, litteraturhistorier samt biografiske og bibliografiske oversigter. Basen er en del af Nasjonalbibliotekets projekt omkring digitalisering af alle bibliotekets titler. Den enkelte titel fremkommer i faksimilebilleder, og man bladrer via et klik. Opdateres løbende med nye titler.
Nordisk Kvindelitteraturhistorie This link opens in a new window The History of Nordic Women’s Literature is a trilingual web site in Danish, Swedish, and English, which makes a thousand years of women’s literary history in Sweden, Norway, Denmark, Finland, the Faroe Islands, Iceland, Greenland, and the Åland Islands available online. The site aims to be useful to all with a general interest in literature, as well as to students, teachers, scholars, journalists, librarians, and others with a professional interest in Nordic literature.
Nye ord i dansk This link opens in a new window Fra 1955 til i dag. Udgivet af dansk sprognævn
Ordnet.dk This link opens in a new window Ordnet.dk giver en samlet indgang til Ordbog over det danske Sprog (den største ordbog der er lavet for dansk.), Den Danske Ordbog (beskriver det moderne sprog og opdateres løbende med nye artikler) og KorpusDK (en omfattende samling tekster fra mange forskellige genrer. Teksterne er bearbejdet så man kan lave sine egne sproglige undersøgelser i materialet.)
Sproget.dk This link opens in a new window Sproget.dk oplyser bl.a. om retskrivningsregler og kommaregler og har links til mange ordbøger. Sproget.dk har en intention om at være det sted på nettet, hvor man finder vejledning, oplysning og svar på spørgsmål om det danske sprog og sprogforhold i Danmark. Siden skal være en hjælp i det daglige arbejde for sprogbrugere af alle slags, og den skal være et søgeredskab af høj kvalitet for alle der bare vil vide mere om sproget.
Strindberg i Litteraturbanken This link opens in a new window Litteraturbankens syfte är att vara en fri kulturhistorisk och litterär resurs för forskning, undervisning och folkbildning. Den är till för alla: forskare, lärare, studerande och litterärt allmänintresserade. Huvuduppgiften är att samla in och digitalisera skönlitteratur och viktigare humaniora samt tillgängliggöra materialet på sådant sätt att det blir möjligt för användare att arbeta med det.
Svensk-dansk ordbog This link opens in a new window Ordbogen dækker det almindelige svenske ordforråd, de mest udbredte fagudtryk og dagligsproget. Onlineversionen indeholder 56.000 opslagsord med en eller flere danske oversættelser. Det er mere end 8.000 flere end i den trykte udgave; heraf er ca. 500 nye i svensk. Ordbogen bringer bøjning, lydskrift, betydning og brug, eksempler og faste udtryk for ordene.
Svenska Akademiens ordbok This link opens in a new window Største svensk-svensk ordbog, dog ikke helt færdig endnu.
Svensk litteraturvetenskaplig bibliografi This link opens in a new window Svensk litteraturvetenskaplig bibliografi innehåller referenser till monografier och samlingsverk, artiklar i samlingsverk och, i begränsad utsträckning, kapitel i monografier artiklar i tidskrifter och årsböcker recensioner av litteraturvetenskapliga verk. Titlar publicerade 1993-2000 har bevakats löpande. Arbetet har därefter avstannat på grund av medelsbrist.
Tvärslå. Nordisk netordbog This link opens in a new window Netordbog mellem sprog i Norden